"Akkuzu Karakuzu ve Kargalar" Çocuk Kitabı İncelemesi ve Yorumu


Renkli koyun sürüsünde nihayet her renkte koyun vardır! Ama aksilik bu ya, Kar’ın bacağı katrana bulanır, dikenli bir çalı Akkuzu’nun kulağındaki yünü koparır, Karakuzu ayağını burkar. Eh, olur böyle şeyler diyeceksiniz. O kadar da önemli değil... Tabii bu küçük kazalara gülmekten kırılan ve zavallı koyunlarla alay eden üç kötü karga tarafından rahatsız edilmiyorsanız!

 

Kitabının Biçim Özellikleri;

Boyut: 13x18 cm

Sayfa sayısı: 48

Kâğıt cinsi: Kitap Kâğıdı

Cilt tekniği: Tutkal ile yapıştırılmış

Kapak türü: Karton kapak

Kapak resim baskısı: Renkli

İç resim baskısı: Renkli

İç resim miktarı: Yarım resimli, yer yer resimli ve tam resimli

 

Kitabın İçerik Özellikleri;

Kitabın adı: Akkuzu Karakuzu ve Kargalar

Kitabın yazarı: Stefano Bordiglioni

Kitabın yayınevi: Can Çocuk Yayınları

Kitabın çizeri: Barbara Nascimbeni

Kitabı çevireni: Tülin Sadıkoğlu

Kitabın yaş aralığı: 6-7

Kitabın kahramanları: Akkuzu, Karakuzu, 3 karga, Kar, Rengârenk koyunlar.

 

Kurgu Özeti;

“Akkuzu Karakuzu” kitabında rengârenk bir koyun sürüsü bulan Akkuzu, Karakuzu’nun rengârenk koyun sürüsünde başına gelenleri anlatan bir devam kitabıdır.

Sarı, kırmızı ve yeşil renklerinden oluşan Kar, bir gün yolda yürürken yanlışlıkla ayağını katran birikintisine basar. Ayağını dal parçalarıyla temizlemeye çalışırken ağaçta üç tane karga belirir ve Kar ile dalga geçmeye başlarlar. Kar, çok üzülür ve çalıların arkasına saklanmaya çalışır ama kargalardan kaçamaz. Nereye saklansa kargalar uçarak onun üstüne gelir. Kar da koşarak diğer koyunların yanına gider. Kargalar, Kar’ı takip eder ve koyun sürüsüne gülmeye başlar. Karakuzu, bir fikir bulur ve Kar hariç tüm koyunlar Akkuzu’yu takip eder. Kar, koyunlar geri döndüklerinde hepsinin bir ayağını katrana batırdığını görür. Kargalar buna daha çok güler ama koyunlar onu umursamayınca uçar gider.

Aradan birkaç gün zaman geçtikten sonra bu sefer Akkuzu’nun başına kötü bir olay gelir. Otları yerken dikenli bir çalıya denk gelir ve o çalı kulağının arkasındaki yünleri koparır. Kargalar Akkuzu ile dalga geçmeye başlarlar. Akkuzu, arkadaşlarının yanına koşar ve tüm koyunlar çalıda kulaklarının arkasındaki yünü koparır. Kargalar tüm koyunlara güler ancak koyunlar aldırmayınca uçup giderler.

Aradan saatler geçmeden bu sefer Karakuzu, ayağını taşa çarpar ve kolunu bir bez ile boynuna asmak zorunda kalır. Kargalar, bunu görür ve çok gülerler. Karakuzu henüz kargaları yeni görmüşken tüm koyunlar bir bezle kollarını boyunlarına bağlarlar. Kargalar, koyunlarla eğlenemediklerinin fakrına varır ve bir daha hiç bu sürünün olduğu yere gelmemek üzere uçup giderler.

 

Kitap Değerlendirmesi;

Can Çocuk Yayınlarının “İlk Okuma Kitapları” serisinde 6-7 yaş çocukların seviyesi için yazılmış bu kitabın teması yardımlaşma ve arkadaşlıktır. Alt tema olarak saygılı olma ve uyumlu çalışma diyebiliriz. Kitaptan çıkarılabilecek anlam; “Zorlukların üstesinden gelmek hep beraberken daha kolaydır.” Yazar, çocukların bu kitabı okuduktan sonra çocukların arkadaşlık ilişkilerinin gelişeceğini, yardımlaşmanın önemini ve zor durumumda olan biriyle dalga geçmenin ne kadar kötü bir şey olduğunu anlayacaklarını umduğunu düşünüyorum.

Bu kitap çocukların empati yeteneğini geliştirmek açısından oldukça başarılı bir kitaptır. Ayrıca dalga geçmek, birilerinin mutsuzluğuyla mutlu olmanın kötü ir davranış olduğunu öğretme açısından kesinlikle çok anlamlı bir kitaptır. Kitabın değer olarak yardımlaşma ve arkadaşlık kavramlarının üzerinde durmasını oldukça beğendim.

Kitabın kapağı ve ismi çocuklar için ilgi çekici şekilde tasarlanmıştır. Kitabın içinde yer alan resimler, içerikle uyumludur. Çocuklar 6-7 yaşlarında henüz okumayı yeni öğreniyorken kitaplarında yazıdan daha çok resim bulunmalıdır ki çocuklar sıkılmasın, okurken bir yandan da resimleri yorumlayıp hayal güçlerini geliştirebilsinler. Ayrıca yazı puntosunun büyüklüğü ve yer yer farklı renklerde yazılan cümleler öğrencilerin okumasını kolaylaştıracaktır. Bu kitabın tüm bu önemli noktalara dikkat ettiğini görüyorum.

Bu dönemdeki çocuklar için ilgi çekicilik çok önemlidir. Kitapta koyunların ve kargaların konuşması çocukların ilgilerini çekecektir. Bu da çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanabilmeleri açısından önemli bir noktadır. Noktalama işaretleri gerekli yerlerde koyulmuş ancak 6-7 yaşındaki çocukların görevini bilmediği noktalama işaretlerine yer verilmemiştir.

Tüm bu değerlendirmelerimin sonunda özellikle “Yardımlaşma” temalı bir kitap arayışında olanlara “Akkuzu Karakuzu ve Kargalar” kitabını tavsiye ederim.

 

İncelemenin Sahibi: Hiranur Demiray




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Uzun Hikaye-Mustafa Kutlu" Kitap İncelemesi

Lev Tolstoy'dan Hikâyeler

Serhan Kansu "Sırtımdaki Okyanus" Kitap İncelemesi