Serhan Kansu "Sırtımdaki Okyanus" Kitap İncelemesi

Serhan KANSU "Sırtımdaki Okyanus" Kitap İncelemesi ve Önerisi


SIRTIMDAKİ OKYANUS

BİÇİM ÖZELLİKLERİ
Kitabın boyutu: 19.5x13 cm
Sayfa sayısı: 104 sayfa
Kâğıt cinsi: 2. hamur kitap kâğıdı
Cilt tekniği: Tutkal
Kapak türü: Yumuşak kapak (paperback)
Kapak resim baskısı: Renkli
İç resimler baskısı ve miktarı: Siyah beyaz - yer yer resimler
İlk basım yılı: 2017


İÇERİK ÖZELLİKLERİ
Kitabın adı: Sırtımdaki Okyanus
Kitabın yazarı: Serhan KANSU
Kitabın çizeri: Kaan BAĞCI
Türü: Roman
Kitabın kahramanları: Yavru kaplumbağa Gambi, yaşlı kaplumbağa Rafi, Elif ve ailesi ve kirpi. 


Kitabın Özeti:
Yavru kaplumbağa Gambi, evcil hayvan dükkânında yer alan bir akvaryumda dünyaya gelir. Gerçek dünyayı hiç bilmeyen Gambi, akvaryumda bir yaşlı kaplumbağayla tanışır ve merak ettiği her şeyi ona sorar. Gambi akvaryuma ziyarete gelen insanları dev diye adlandırmıştır. Bazı insanlar onunla eğlenip başına vurup alay etmektedir. Gambi, İnsan dediği devlerin neden böyle yaptıklarını anlamlandıramamaktadır. Yaşlı kaplumbağa Rafi ona gerçek dünyayı, akvaryumdaki diğer hayvanları ve insanları anlatarak ona yol göstermektedir. Bir gün akvaryuma gelen küçük kız Elif, Gambi’yi çok sever ve onu satın almak ister. Gambi’yi alıp evlerine giderler. Elif, Gambi’ye çok iyi bakmaktadır fakat babası Gambi’yi hiç sevmez ve evlerinde kalmasını istemez. Onunla sürekli uğraşır ve bir gün onu kapıdan dışarı atar. Gambi dışarı atıldığında bir kirpiyle karşılaşır ve kirpi ona yardım eder. Yolunu kaybeden Gambi, mecburen kirpiyle beraber ormana gider. Ormanda kargalardan biri Gambi’yi yakalar ve pençesine takıp uçmaya başlar. Gökyüzünde diğer kargayla karşılaşırlar ve kavga ederler. O sırada Gambi karganın pençelerinden salınıp yere düşer. Neyse ki çalıların arasına düştüğü için Gambi’ye bir şey olmamıştır. Gambi oradan Elif’in onu getirdiği evi görür ve o tarafa yürümeye başlar. Elif’e seslenir ve Elif dışarı çıkıp onu alır ve eve girerler.

Bir süre sonra Gambi hastalanır. Durumu fark eden Elif’in babası Gambi’nin mikrop kaptığını düşünür. Bu yüzden bu evden gitmesi gerektiğini söyleyerek Elif’in annesini ikna eder ve Gambi’yi alıp çok uzak bir yere bırakır. Gambi bu duruma çok üzülür. Hastalıktan ölmek üzereyken veterinerler onu bulur ve ona yardım etmek isterler. Ancak Gambi artık insanlardan korktuğu için ona dokunmalarına istemez ve elleriyle onları iter. Ama sonra onların iyi devler olduğunu ve ona yardım etmek istediğini anlar, kendisini onlara bırakır. Veterinerler onu kaplumbağa hastanesine götürüp üzerine kremler sürüp ilaç verip iyileştirirler. Bir süre sonra Gambi tamamen iyileşir. Veterinerler Gambi’ye Leonardo adını verir ve onu bir akvaryuma koyarlar. O akvaryumda onun gibi küçük kaplumbağalar ve Rafi vardır. Rafi’yi gören Gambi çok mutlu olur ve ona başından geçenleri anlatır. Rafi’yi de önce hayvan dükkânından alıp sonra terk emişlerdir. Veterinerler Gambi’yi buldukları günü Gambi’nin doğum günü olarak kutlarlar ve önüne marullardan, meyvelerden oluşan lezzetli bir yemek koyarlar. Artık Gambi yeni evinde çok mutlu ve huzurlu bir hayat sürer ve Elif’in onu gelip görmesini bekler. 

Kitabın Değerlendirilmesi

Serhan Kansu, bu kitabı gerçek bir hikayeden esinlenerek kaleme almıştır. Hayvan dükkânından hevesle alınan bir kaplumbağanın daha sonra hastalanması üzerine terkedilmesini ve onun başından geçen maceraları küçük kaplumbağanın ağzından anlatmıştır. Yazar hikâyede sevgi, özgürlük, iyilik, kötülük, dostluk, insan, dünya, para gibi pek çok kavrama çocukların anlayabileceği şekilde değinmiş. Hayvan sahibi olmanın sorumluluk gerektirdiğini ve onların biraz büyüdükten sonra bakılamadığı için terk edildiğinde başına gelebilecek şeyleri, terk edilmişlik duygusunun nasıl bir şey olduğunu onların dünyasından anlatmaya çalışmıştır. Çocuklara ve yetişkinlere hayvan severlik, merhamet, vicdan gibi her insanda öncelikle olması gereken duyguları kazandırmayı amaçlamıştır. Ve kitabın sonunda sevgiyle tüm acılar son bulur cümlesiyle sevginin her şeyin üstesinden gelebilecek yüce bir duygu olduğunu aktarmak istemiştir. 

Günümüzde hayvanlara yapılan kötü şeyleri göz önünde bulundurduğumuzda bu kitabın hayvanseverlik duygusunu kazandırmak, hayvanların da duygularının olduğunu biraz olsun insanlara anlatmak açısından etkili olabileceğini düşünüyorum. Bu bakımdan sadece çocukların değil yetişkinlerin de okuyabileceği ve okuması gereken bir kitaptır bence. Kitabı 9 yaş ve üzeri olan çocukların okumasının daha uygun olduğunu düşünüyorum. Çünkü kitap resimden çok metin ağırlıklı. Bu yüzden okumayı yeni öğrenmiş bir çocuk bu kitabı okumakta zorlanabilir veya yazıların uzunluğu bakımından sıkılıp kitap okumaktan soğuyabilir. Fakat yazarın verdiği güzel mesajlar açısından kitabı herkese önerebilirim.

Gerçek yaşam hikayesine buradan ulaşabilirsiniz.

İncelemenin sahibi: Rana Tangül







Yorumlar

  1. Başarılı, ilgi uyandıran bir inceleme. İlk fırsatta okuyacağım 👍

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Uzun Hikaye-Mustafa Kutlu" Kitap İncelemesi

Lev Tolstoy'dan Hikâyeler