Ahmet BÜKE- "Neşeli Günler" Çocuk Kitabı İncelemesi ve Önerisi



 “NEŞELİ GÜNLER” ÇOCUK KİTABI İNCELEMESİ ve ÖNERİSİ

BİÇİM ÖZELLİKLERİ
Boyut: 20x15
Sayfa Sayısı: 68
Kağıt Cinsi: 1. hamur
Cilt Tekniği: Tutkal
Kapak Türü: Yumuşak kapak
Kapak Resim Baskısı: Renkli
İç Resim Baskısı: Renkli
İç Resimlerin Miktarı: Yarı yarıya resimli


İÇERİK ÖZELLİKLERİ
Kitabın Adı: Neşeli Günler
Kitabın Yazarı: Ahmet Büke
Kitabın Çizeri: Sedat Girgin
Türü: Öykü
Kahramanları: Zeyno, Neşe, Anne, Baba, Paspas, Selçuk Amca.

Kurgunun Özeti:
   Zeyno adında bir çocuğun önce babası, ardından annesi işsiz kalır. Zeyno’nun babasının eski bir arkadaşı (Selçuk Amca) Zeyno’nun babasına beraber balıkçılık yapmayı teklif eder. Beraber çalışmaya başlarlar. Ardından Selçuk Amca, Zeyno ve ailesine adada beraber yaşamayı teklif eder. Aile bu teklifi kabul eder ve Selçuk Amcanın evinde yaşamaya başlarlar. Zeyno adada yeni bir okula başlar ve orada Neşe adında bir arkadaş edinir. Neşe ile Zeyno çok iyi arkadaş olurlar. Neşenin babası balıkçılık yaptığı için uzun zamanlar eve gelmez ve bu durum Neşe’yi çok üzer.
   Bir gün Neşe ve Zeyno sandalla başka bir adaya giderler. Fakat tekneleri alabora olur. Onları Selçuk Amca ve Zeyno’nun babası kurtarır. Zeyno ve Neşe bunun gibi birçok macera yaşayarak bambaşka duyguları beraber keşfederler.
   Artık şehre dönme vakti gelmiştir. Zeyno’nun annesi ve babası şehirde iş bulmuşlardır. Neşe, Zeyno’ya bir hediye vermek ister. Bu hediye daha önceden Neşenin babası tarafından Neşe’ye verilmiştir. Neşe’nin babası hediyeyi Neşe’ye verirken şunları demiştir: “Bu ağaç eğer bir gün çiçek açarsa çok istediğin bir şey gerçek olacak.” Fakat ağaç Neşe’deyken hiç çiçek açmamıştır. Neşe, Zeyno’ya ağacı hediye ederken şunları söylemiştir. “Belki senin bir dileğin gerçekleşir.”
   Zeyno şehre döndüğünde Neşe’den bir mektup alır. Mektupta Neşe’nin babasının döndüğü yazıyordur. Neşe’nin verdiği ağaç bir anda çiçek açar. Artık Zeyno’nun dileği kabul olmuştur. Zeyno en sevdiği arkadaşının mutluluğu için Neşe’nin babasının en kısa sürede evine dönmesini dilemiştir.


Değerlendirme:
   Yazarın okurlara aktarmak istedikleri; işsizliğin beraberinde getirdiği ekonomik zorluklarla baş edebilme süreci, taşınma, okul değişikliği ve benzeri konulardır. Aileler dönem dönem zor günler geçirebilirler, taşınabilirler veya ekonomik sıkıntılar çekebilirler. Ama her zaman umutlu olmayı, değişikliklere kolay adapte olabilmeyi, zor dönemler yaşarken hayatımızın her zaman kötü gitmeyeceğini, karşımıza iyilik ve güzelliklerin de çıkabileceğini yazar, anlatmaya çalışırken etkileyici bir dil kullanmış. Vermek istediği bu mesajları ve birtakım duyguları içten hissettim diyebilirim. Aynı zamanda olaylar film şeridi gibi gözümün önünde canlanarak aktı gitti. Bir çırpıda, merakla okunan öyküler arasında yerini aldı bile.
   Vermeyi hedeflediği bir başka mesaj da dostluk kavramıdır. Öyküyü okurken Neşe ve Zeyno’nun dostluğuna imrenmemek elde değil. Zeyno’nun hayatı bir dönüm noktasındayken ve hayatında büyük değişiklikler yaşarken tam da kendini çok yalnız hissettiği sırada Neşe’nin bir anda karşısına çıkıvermesi ve o günden sonra çok sağlam dostluklarının olması kendimizi kötü hissettiğimiz bir anda beklenmedik güzel sürprizlerle karşılaşacağımızı gösteriyor.
   Yazarın kurduğu şu cümlede beni rahatsız eden bir benzetme oldu: “Babam gibi çiroz bir balıktan sonra, Selçuk Amca gibi, neredeyse bir balina gelmişti eve.” Her ne olursa olsun dış görünüşe göre insanlara sıfat takmanın çocuklara öğretilmemesi gereken bir davranış olduğu fikrindeyim. Ben yazarın yerinde olsaydım böyle bir benzetmeye öykümde yer vermezdim.
   Dikkatimi çeken bir başka cümle: “Uzun boylu, boru gibi sesi olan bir kadın öğretmenimiz vardı.” İnsanlara bunun gibi yakıştırmalarda bulunmak, dalga geçmeye teşvik eder. Okurlara bu davranışı aşılamamamız gerektiğini düşünüyorum. İlla bir sıfat kullanılacaksa da “boru” yerine “kalın” denilebilirdi. Genel olarak verilen mesajları yerinde bulsam da kullanılan bazı kelimeler açıkçası beni rahatsız etti.
   Çocuklara aile ve arkadaşlık ilişkilerini öğrettiği, yaşanılan bazı zorlukları tatlı dille aktardığı için bu çocuk kitabını çocuklarımıza öneriyorum. Yazarın amacına ulaşabildiğini düşünüyorum.
   Neşeli Günler kitabının altı yaş ve üzeri çocuklar için uygun olduğunu söyleyebilirim. Okumayı öğrenmeye başlayan ve okuduğunu anlayabilen her çocuk bu kitabı okuyabilir diye düşünüyorum.
   Sevgilerle.
  İncelemenin Sahibi: Ayda Yücel

Yorumlar

  1. Kardeşime çocuk kitabı okurken hem ben hem kardeşim çok keyif alıyoruz. İyi ve kaliteli kitabı bulmak konusunda da zaman zaman zorlanıyorum. Bu bloku bulmam çok iyi oldu, incelemeleriniz ve önerileriniz için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nitelikli kitaplar önermeye devam edeceğiz. Takipte kalın :) İlginiz için çok teşekkür ederiz, sevgiler :)

      Sil


  2. Önerileriniz ve incelemeleriniz gayet başarılı. Okurlara tavsiye niteliğinde.Çalışmalarınızın devamını diler, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Uzun Hikaye-Mustafa Kutlu" Kitap İncelemesi

Lev Tolstoy'dan Hikâyeler

Serhan Kansu "Sırtımdaki Okyanus" Kitap İncelemesi