'' Filiz ÇİÇEK-Doğa Meclisi-Ormanlar Yanmasın! '' Çocuk Kitabı İncelemesi Ve Önerisi


                                                     ÇOCUK KİTABININ BİÇİM ÖZELLİKLERİ;

Boyut: 13,5 x 19,5

Sayfa sayısı: 88

Kâğıt cinsi: 2.hamur

Cilt tekniği: Tutkal ile yapılmış

Kapak türü: Karton kapak

Kapak resim baskısı: Renkli

İç resim baskısı: Renkli

İç resim miktarı: Yarım resimli, yer yer resimli ve tam resimli olarak kitabın sayfalarında değişkenlik göstermekte.

KİTABIN İÇERİK ÖZELLİKLERİ;

Kitabın adı: Doğa Meclisi-Ormanlar Yanmasın!

Kitabın yazarı: Filiz Çiçek

Kitabın çizeri: Fatih Reis

Kitabın kahramanları: Nar bülbülü Nazlı, Destan baba (Çınar ağacı), Zıpkın(kaplumbağa), Boncuk(sincap), Kırıntılar(karıncalar), Mehmet Çoban, Efe (Mehmet Çoban’ın torunu), Hasan (Efe’nin babası), Fidan (Efe’nin annesi)


Kurgu özeti:

Uzun yıllar ormanda yaşamış olan orman halkı önceleri insanlarla anlaşabilir, iletişim kurabilirlermiş. Doğa Meclisi insanlar ve tüm orman canlılarının görüşlerinin konuşulduğu bir meclis iken son zamanlarda insanlar bu meclise katılmamaya başlamış, üyeleri yaşlanmış ve genç nesil bundan habersiz olarak ormandan iletişimsiz yaşamaya başlamıştır. Bir gün ormandan gelen bir duman ile Doğa Meclisi tekrardan kurulmak üzere Destan baba aracılığıyla tüm üyelerine haber gönderilmiş. Bu çağrıya her canlı kulak verip toplantıya katılmış yalnız insanoğlundan sadece Mehmet çoban bu toplantıya gelmiş geri kalan insan üyeleri gelememiş. Bunun sebebi yolun uzun, üyelerin de yaşlı olmasıymış. Toplantının sebebi insanların yıllar önce vermiş olduğu sözü tutmaması ve ormana zarar veriyor olmasıymış. İnsanların uyarılması için toplanılmış ama tek Mehmet çobanın gelmesi bu toplantıyı amacına ulaştıramamış. Toplantıda konuşulanlar üzerine Mehmet çoban tekrardan eski dostlarını ziyaret ederek onlara ormanın sorunlarından insanların verdiği zarardan bahsetmek üzere yola çıkmış fakat Mehmet çoban köyüne varana kadar korkulan başlarına gelmiş ve ormanda büyük bir yangın çıkmış. Köy halkı, itfaiye gelene kadar bu yangını söndürmek için elinden geleni yapmış ama ormanın zarar görmesini engelleyememişler. Mehmet çoban bu durumun oluşmasında kendini sorumlu tutmuş ve günlerce kendini toparlayamamış. Torunu, Hasan dedesinin bu konu da üzgün olduğunu görmüş ve ona ‘Dedeciğim biz ormanda yanan ağaçlarımız için tekrardan fidan dikeceğiz sen üzülme ormanımızı tekrardan kuracağız demiş. Torununun bu sözleri üzerine Mehmet çoban Ormandaki dostlarına ne olduğunu merak etmiş ve bir gün eski dostu Destan babanın yanına gitmiş. Destan baba bir süre Mehmet çobanla konuşmamış ve bu durum Mehmet çobanı çok üzmüş. Destan baba eski dostuna daha fazla dayanamamış onunla konuşmaya başlamış. İki dost uzun bir süre olanlar hakkında konuşmuş tekrardan aynı hataların yapılmaması ve orman halkının geri dönmesi için torunun ve arkadaşlarının yapacaklarından söz vermiş. Ertesi gün Mehmet çoban, torunu ve arkadaşlarıyla fidan dikmişler. Bu sırada torunu Hasan’ın koluna bir uğur böceğinin konduğunu görmüş ve orman halkının geri geleceğine çok sevinmiş.

 

 

Değerlendirme:

   Okuduğum kitapta yazar, anlatmak istediği duygu düşünce ve olay örgüsünü çok iyi bir şekilde karşı tarafa aktarmıştır. Bu doğrultuda kitapta doğayı koruma bilincini, doğa sevgisini doğanın da bir dili olduğunu çocuğa anlatmak istemiş ve gayet başarılı olmuş. Hatta bu kitap hem çocuklara hitap ederken hem de büyüklerin unutmuş olduğu değerlerinden bahsetmesi gayet etkileyici bir özellik taşıyor. Çocuklara doğa için yapmamız gerekenleri düşünerek bulması sosyal sorumluluklarını hatırlatması konusunda başarılı olmuş. Yazar, vermek istediği mesajı ve amaçladığı konuya anlatımıyla ulaşmış iç düzenlemesiyle de bunu çok güzel bir şekilde pekiştirmiş fakat kitapta bence yanlış olan bölüm şöyle ki; Orman yangını çıktıktan sonra çocuklar öğretmenleriyle beraber yanan orman yerine yeni fidanlar yeni umutlar dikmek için ormana gelmelerinde aklımıza ne güzel işte fidan dikmişler bilinçlenmişler diye gelir. Evet, bence de çok güzel bir faaliyet ve gerçekten okurları içinde örnek oluşturmuş ama şöyle ki benim eleştirdiğim kısım kitapta sadece yangından sonra fidan diktiklerinden bahsetmiş. Bunun daha önce normal zamanlarda da yapılmış olmasını ya da yapanlardan örnek vermesini beklerdim çünkü çocukta sadece ormanlar yanınca fidan dikilmeli diye bir algı oluşmaması gerekir. Her zaman her koşulda bu faaliyeti yapabileceğimizi bilmesi gerekir. Bu konu bakımdan eksik buldum onun dışında kitap genel bakışıyla çok güzel bir noktaya değinerek güzel bir mesaj barındırıyor.

   Genel olarak; bu kitap, içerdiği konu bakımdan ve verdiği mesaj içeriğinden dolayı çocuklar için çok güzel bir tercihtir. Kitabın yaş aralığına baktığımızda 8+ olarak geçiyor ki bence de bu kitap okumayı bilen çocuklar için uygundur ama şöyle bir şey de var okumayı bilmeyen okul öncesi dönemi çocukları için ebeveynleri tarafından okunup çocukların önden bu kitabı zihninde kendi hayal gücüyle canlandırıp kendi algılarıyla o dünyayı keşfetmeleri sağlanabilir. Gelecek nesillere bu tür genel yaşam bilinçlerin oluşturulması bizimle dünyada yaşayan canlıların da bu dünyanın onların evi olduğunu onların yaşam alanlarına saygı duyarak onların yaşam alanlarını korumamız gerektiğini vurgulamamız bu tür kitaplarla daha çarpıcı olacağını düşünüyorum.

 

 İnceleme Sahibi: Yaren Merve KILLI


Yorumlar

  1. Çocuk kitabı okuma yaşımı çoktan geçsem de eğlenceli kitaplara rast geldiğimde alır okurum. İncelemeniz sayesinde bu kitabı da keşfettim, teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Uzun Hikaye-Mustafa Kutlu" Kitap İncelemesi

Lev Tolstoy'dan Hikâyeler

Serhan Kansu "Sırtımdaki Okyanus" Kitap İncelemesi