Gülsüm Cengiz-"Yeni Arkadaş" Kitap İncelemesi ve Önerisi


KİTAP İNCELEMESİ

BİÇİM:
Boyutları: 13,5 x 19,5 cm
Sayfa Sayısı: 48 sayfa
Kağıt Cinsi: İkinci hamur
Cilt Tekniği: Tutkal
Kapak Türü: Yumuşak kapak
Kapak resim baskısı: Renkli
İç Resimler baskısı: Renkli
İç Resimler miktarı: Tam resimli

İÇERİK:
Kitabın Adı: Yeni Arkadaş
Kitabın Yazarı: Gülsüm Cengiz
Kitabın Çizeri: Fatih Okta
Türü: Öykü
Kahramanı veya Kahramanları: Elif, Arif, Elif’in annesi, Elif’in babası, Elif’in öğretmeni, Aslı, Aslı’nın ablası

Kurgunun Özeti:
Elif, ailesiyle birlikte Gülistan Sitesi’nde yaşamaktadır. Elif, sitelerinin bahçesinde arkadaşlarıyla birlikte oynamayı çok sevmektedir. Sitelerindeki arkadaşlarından çoğu da Elif’le aynı okulda okumaktadır ama hiç kimse Elif’le aynı sınıfta değildir. Çünkü arkadaşları farklı yaşlarda ve farklı sınıflarda okumaktadır. Yaz tatili bitmek üzeredir ve Elif okullar açılacağı için çok mutludur. Elif bu sene 2. Sınıfa, abisi Arif ise 4. sınıfa başlayacaktır. Akşam olur, hava kararır. Elif’in annesi Elif’i ve Arif’i eve çağırır. Çünkü ertesi gün okullar açılacaktır ve erkenden uyumaları gereklidir. Elif okula gideceği için çok heyecanlıdır. Sabah olur. Herkes okula gitmek için hazırlanır. Elif’in annesi de aynı okulda öğretmendir. Elif, Arif ve anneleri Neşe hep birlikte okula giderler. O gün Elif’in öğretmeni onlardan bir haftalık ders çizelgesi hazırlamalarını ister. Elif okuldan eve gelir. Hemen dışarıya çıkmak, arkadaşlarıyla oynamak istemektedir. Annesi, Elif’e ödevi olup olmadığını sorar. Elif de annesine ödevinin yalnızca bir çizelge olduğunu ve kolayca bitirebileceğini söyler. Lakin durum pek de öyle olmaz. Elif akşama kadar arkadaşlarıyla oyun oynar ve eve geldiğinde ödevi aklına gelir. Çizelgeyi yapmak için masasına oturur ama bir türlü istediği gibi çizemez. Akşam yemeği için sofraya toplanırlar. Elif çizelgeyi yapamadığı için oldukça üzgündür. Annesi ona ödevlerini zamanında yapması gerektiğini söyler. Babası, Elif’in üzülmesine dayanamaz ve çizelgeyi yapması için Elif’e yardımcı olur ama Elif’in çok uykusu gelir ve çizelgeyi istediği gibi süsleyemez. Elif de o günden sonra ödevlerini zamanında yapacağı adına kendisine söz verir. Ertesi gün olur. Elif, arkadaşlarının özenle hazırlanmış çizelgelerini görünce kendisine bir kez daha kızar. Çizelgenin önemini kavrar ve eve gelir gelmez çizelgesini duvarına asar. Ertesi gün okulda Elif’in çok mutlu olacağı bir olay gerçekleşir. Sınıflarına Aslı adında bir kız gelir ve öğretmeni Aslı’yı Elif’in yanına oturtur. Elif, Aslı’yı çok sever ve onunla arkadaş olduğu için çok mutlu olur. Okul biter, eve dönüş vakti gelir. Elif ve abisi Arif, servise biner. Aslı ve ablası da Eliflerin servisine biner. Elif, Aslı’yla aynı serviste olduğunu görünce çok sevinir. Servis aracı Gülistan Sitesi’nin önüne gelir. Elif ve Arif inmek için hazırlanırken Aslı ve ablası da inmek için servis kapısına yaklaşır. Elif, Aslı’yla aynı sitede oturduklarını öğrenince bir kez daha çok mutlu olur ve çok sevinir.

Kitap Değerlendirmesi:
Kitapta verilmek istenen mesajlar genel olarak sorumluluk sahibi olma, planlı ve programlı olma, arkadaşlık, aile ve okul ilişkileri, derslere gereken önemi verme gibi konulardır. Yazar bu konuları gayet açık ve güzel bir dille, eğlenceli bir şekilde okuyucuya aktarmıştır. Lakin kitabın adına baktığımda yazarın asıl vermek istediği düşünceyi tam olarak veremediğini düşünüyorum. Çünkü kitapta asıl vurgulanması gereken konu yeni bir arkadaşla tanışmaktır ama yazar bu konuya yeterli yer vermemiştir. Bana göre amacına tam olarak ulaşamamıştır. Çünkü genel olarak kitapta okulda nasıl davranılması gerektiği, ödevlerin zamanında yapılması gerektiği, sorumluluk sahibi olunması gerektiği gibi konular üzerinde çok daha fazla durulmuş, kitapta asıl durulması gereken konu üzerinde yani kahramanın yeni bir arkadaşla tanışmasının anlatıldığı bölümde ise oldukça az durulmuştur. Bu yüzden de anlatılmak istenen konu askıda kalmıştır. Bana göre kitapta kahramanın yeni tanıştığı arkadaşıyla yaşadıklarına, maceralarına, neler hissettiğine daha fazla yer verilseydi kitap çok daha başarılı olurdu. Yazar, kitabı bu konu doğrultusunda biraz daha uzatabilirdi. Çünkü ben ilkokul seviyesinde bir çocuk olsam ve bu kitabı okusam kahramanın yeni arkadaşıyla neler yaşadığını oldukça merak eder ve konu kısa kesildiği için üzülürdüm. Kitapta sadece bu konuda bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Onun haricinde kitapta bir eksiklik, yetersiz, yanlış bir söz ya da anlatım şekliyle karşılaşmadım.
Kitap genel olarak güzel bir kitap. Vermek istediği düşünceler, kullanılan dil, anlatılan hikaye, kitabın kahramanları oldukça iyi ve hitap ettiği yaş grubuna gayet uygun. Bana göre 7 yaş ve üzeri, ilkokula giden her çocuğun okuyabileceği düzeyde bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitapta beğendiğim noktalardan biri kitabın tümünün resimli olmasıydı. Kitabın tümünün resimli olması, kitabı okuyan çocuğun zihninde olayların daha iyi canlanmasına oldukça katkı sağlayacak ve çocuğun görsel zekasına daha fazla hitap edecektir. Bu doğrultuda kitabın tümünün resimli olmasını gayet uygun buluyorum. Kitapta dikkatimi çeken ve hoşuma giden bir diğer nokta ise kitabın sonunda kitapla ilgili eğlenceli alıştırmalara yer verilmesiydi. Bu alıştırmalar sayesinde kitabı okuyan çocuk, kitabın ana fikrini, düşüncelerini, olay örgüsünü, vermek istediği mesajları daha iyi kavrar ve pekiştirmiş olur. Zaten kitap, yaş grubu olarak 7 yaş ve üzeri yani ilkokul seviyesindeki çocuklara hitap ettiği için yapılan bu alıştırmalar hem okula yardımcı hem de çocuğun okuduğunu anlaması yolunda oldukça faydalı olacaktır. Bu yüzden kitabın sonunda alıştırmalara yer verilmesini de çok beğendim. Okumuş olduğum bu kitabı, daha öncede belirttiğim gibi verilmek istenen ana konu tam olarak işlendiği ve konu biraz daha uzatıldığı takdirde kesinlikle tüm çocuklara önerebilirim.
İncelemenin Sahibi: Ahsen KAHRAMAN

Yorumlar

  1. İlkokul öğrencilerine arkadaşlık ilişkilerini öğreten çok güzel bir kitap. Sizin incelemeniz sayesinde kitap daha anlamlı hale geldi beynimde. Teşekkür ediyorum hem kitabı hem de incelemenizi çok beğendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim size, bu güzel yorumunuz için :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Uzun Hikaye-Mustafa Kutlu" Kitap İncelemesi

Lev Tolstoy'dan Hikâyeler

Serhan Kansu "Sırtımdaki Okyanus" Kitap İncelemesi