7 Kitap ve 7 Film Önerisi

Kitap Önerilerimiz

1. Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi: Orhan Pamuk'un 2008 yılında yazdığı bu romanı aşk, takıntı, ihanet, arkadaşlık ve 1970- 1980'lerin Türkiye'sinin toplumsal değerlerini; Orhan Pamuk'un deyişiyle antropolojik gerçekleri görmeniz ve adeta kitabın içinde yaşamanız için tavsiye ederim. Aynı zamanda bu kitap, Türk Edebiyatının en sevdiğim yazarlarından olan Orhan Pamuk'un en sevdiğim kitabıdır. 

2. Sabahattin Ali, İçimizdeki Şeytan: Sabahattin Ali tarafından 1940 yılında yazılmıştır. Parasızlık ve çaresizler kavramları üzerinde durulan bu kitapta şartlar sayesinde yapılan yanlışlar okura aktarılmaktadır. Kesinlikle okunması gereken bir kitaptır.

3. Oscar Wilde, Dorian Gray'in Portresi: Oscar Wilde'ın tek romanı olan bu kitap, saf ve masum güzelliğiyle her görenin etkilendiği Dorian, dostu Basil'in çizdiği resmini kıskanmaya başlar ve kendisinin yerine portresinin yaşlanmasını diler. Kitap ilerledikçe Dorian'ın şeytani yüzü ortaya çıkar.

4. Christy Brown, Sol ayağım: Sol ayağım, beyin felci geçiren İrlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown 'un 1954'te kaleme aldığı otobiyografisidir. Yazar, kitapta sol ayağıyla kalem tutmayı, konuşamamanın verdiği acizlikleri ve annesiyle babasının yardımıyla tekrar hayata tutunmasını ve buna yardımcı olan insanları anlatmakta, engellerin nasıl aşılabileceğini söylemektedir. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

5. Okula Uyum Sağlayamayan Farklı Çocuklar: Prof. Dr. Münire Erden’in bu kitabı topluma ve okula uyum sağlamakta zorlanan çocukları konu almaktadır. Bu farklı çocuklar adına bir farkındalık oluşturduğu için ve velilere yardımcı olabilecek bir kitap olduğunu düşündüğüm için okumanızı öneririm. 

6. Çoluk Çocuk, Patti Smith: Patti Smith tarafından kaleme alınan bu otobiyografik eserde sanatın, müziğin, bağlılığın ve dostluğun izlerine rastlayacaksınız. Az bir parayla geçinebilmenin zorluklarını, Patti ve Robert’ın arasındaki kuvvetli bağı ve her türlü zorluğa rağmen sanattan ödün vermeden yaşamanın nasıl bir his olduğunu gözlemleyeceksiniz. Gerçek bir yaşam öyküsü olan bu eseri bir solukta okuduğum ve çok beğendiğim için sizlere önermek istedim.

7. Paulo Coelha, Simyacı1987 yılında 2 haftada yazdığı bilinmektedir. Yazar, Kitabın içinde zaten var olduğunu ve onun için bu kadar kısa sürede yazdığını söylemiştir. Bu kitap yaşayan yazarlar arasında 80’den fazla dile çevrilen kitap yazarı ödülünü kazandırdı. Bu kitap içerisinde birden fazla evrensel mesaj içermektedir. Anlatımı ile sizi kahramanı ile aynı serüvene götürmek ve dünyada bir hazine arayan bu kahraman gibi insan yolculuğunda gerçekten bir şey istese, her şey bir ve tek şey içindir. Ne istersen o olur evren bunu sana sunar diye vurgulamaktadır. 



Film Önerilerimiz

1. Kefernahum: Dram türünde 2018 yılında ve Lübnan'da çekilen bu film herkesin eşit şartlarda yaşamını sürdüremediğini çarpıcı bir şekilde çocuklar üzerinden anlatan bir filmdir. Baş karakter olan çocuğun, ailesinden davacı olmasıyla gelişen bir hikâyesi vardır. Davacı olmasının sebebi ise filmin çarpıcılığı arttıran bir unsurdur. "Yeterli ilgi ve her çocuğun hakkı olan yeterli bakımı gösteremeyeceklerine bile bile Dünya'ya çocuk getirmek." Kafernahum, bakış açısı geliştirmek için izlemenizi önerdiğim bir film. 

2. Forrest Gump: 1986 yılında Winston Groom tarafından aynı adla yayımlanan romandan esinlenerek çekilmiş, 1994 yapımı epik, romantik, komedi-dram dalında bir filmdir. Bir insanın saf, temiz, dürüst, merhametli, yetenekli, zengin, fiziksel konularda başarılı ve aşkına sahip çıkan birisi olması için illaki IQ seviyesinin yüksek olması gerekmediği anlatan, aynı anda hem ağlatan hem de güldüren bir filmdir. Kesinlikle izlenmesini tavsiye ederim.

3. The Platform: Bu film, toplumdaki sınıfsal ayrımı çarpıcı bir şekilde izleyiciye yansıtan bir filmdir. Herkesin ihtiyacı kadarını aldığında kaynakların aldığında kaynakların herkese yeteceğini, üsttekilerin açgözlülüğünün alttakilerin yoksulluğu yaşamasına ve yaşamak için öldürmek zorunda kalmasını anlatıyor.

4. Kahvaltı Kulübü: Kahvaltı Kulübü, 1985 yapımı John Hughes’ın yazıp yönettiği komedi-dram filmidir.  Film aynı lisede okuyan ama birbirlerini tanımayan, farklı arkadaş ortamları olan 5 öğrencinin cumartesi günü beraber cezaya kalmalarını ve bir günü birlikte geçirmelerini anlatıyor. En başta pek iyi anlaşamasalar da ortak noktaları olan aile baskısı, okuldaki gruplaşmalar, öğretmenlerin tavırları onları birleştirecek, aslında birbirlerinden çok da farklı olmadıklarını anlayacak ve birbirlerine saygı duymaya, bağlanmaya başlayacaklardır. Bu güzel filmi mutlaka izlemenizi öneririm.

5. Hachi- A Dog’s Tale: Bu film çok bilindik bir film olsa da bilmeyenler için önermek istediğim çok güzel, sıcak bir filmdir. Bir köpeğin vefasını ve sadakatini anlatmaktadır. Bana göre film vermek istediği duyguyu tam olarak vermektedir ve hayvan severlerin çok etkileneceği bir filmdir. Gerçek bir öyküden alınması filmi daha etkileyici kılmaktadır. Hachiko’nun o tatlılığı ve ona sahip çıkan adama hep sadık kalışı bence tekrar izlemeye değer. 

6. Big Fish: Tim Burton’un yönettiği en güzel filmlerden biri olan Big Fish, çok ilginç karakterleriyle, büyüleyici dünyasıyla ve muhteşem kurgusuyla izleyenler herkesi çok etkileyecektir. Dram, komedi, fantastik, aynı zamanda romantik bir film denebilir. Big Fish filmi ile masallara olan bakış açınızın bir anda değişeceğini düşünüyorum. Hayal gücümüzün sınırsız olduğunu gözlemleyeceğiniz bu filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyorum.

7. Snowpiecer: 2013 yapımı olan bu film günümüzde dizi olarak da yayınlanmaktadır. Bu filmde dünya küresel bir iklim değişikliğine uğruyor ve bu insan yaşamının sonlanmasına sebep oluyor. Burada 1001 vagonu olan bir tren inşaa ediliyor ve bileti olanın girebildiği bileti olmayanın giremeyip soğuktan ölüme mahkum edildiği o zamanda tren içindeki hiyerarşik sistemi ast-üst ilişkisinin, sınıf ayrımlarının çok fazla vurgulandığı bu filmde çok fazla gizem ve entrika dönmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Uzun Hikaye-Mustafa Kutlu" Kitap İncelemesi

Lev Tolstoy'dan Hikâyeler

Serhan Kansu "Sırtımdaki Okyanus" Kitap İncelemesi