"Ex Machina" Film İncelemesi


Filmin süresi: 108 dakika
Tür: Bilim kurgu, gerilim, dram
Yönetmen: Alex Garland
Vizyon Tarihi: 21 Ocak 2015

Filmin Kısa Bir Özeti

Henüz 24 yaşındaki Caleb, Silikon Vadisi'nin en önemli teknoloji şirketinde yazılım uzmanı olarak çalışmaktadır. Şirketin gizemli CEO’su Nathan ise hem şirketten hem insanlardan uzakta, özel bir dağ evinde yaşamaktadır. Caleb, düzenlenen bir yarışmada, Nathan'ın dağ evinde 1 haftalık bir 'ödül' kazanır. Fakat içine çekileceği deneyden habersizdir. 'Ava' adında güzel bir robot kızın bedeninde, dünyanın ilk gerçek yapay zekâsı Caleb'i beklemektedir. Şirketin CEO’su Caleb’i arkadaş canlısı olarak karşılar. Evde yapay zekâ robotu dışında yalnızca Caleb ve Nathan vardır. Nathan Caleb’e dağ evinde gerçekleştirdiği yapay zekâ çalışmalarından bahseder. Yapay zekâ ile gerçek insanı ayırmaya yarayan Turing testini Caleb’in gerçekleştirmesini ister Yazılım uzmanı Caleb için bu çok heyecan verici bir durumdur. Böylece yapay zekânın insan taklidi mi yaptığı yoksa gerçek bir bilincinin olup da düşünebiliyor olduğu ortaya çıkacaktır.

Her gün aralarında özel bir cam olan, birbirleri ile fiziki bir temasta bulunamayacakları bir mekânda yapay zekâ Ava ile Caleb konuşurlar. Zamanla Ava, Caleb’i etkilemeye başlar ve Nathan’ın kötü biri olduğuna Caleb’i inandırır. Caleb Ava ile birlikte dağ evinden kaçmak için Nathan’ı sarhoş ederek ona tuzak kurar. Kaçış günü Ava yaratıcısı Nathan’ı öldürür fakat Caleb’i de bir oda içine kilitler. Böylece üretildiği günden beri, insandan uzak dağ evindeki odasında yaşayan yapay zekâ Ava dışarı çıkarak kaçma imkânı bulur. Gerçekleştiği bu olay Turing testinin de bize başarı ile gerçekleştiğini gösterir. Bir diğer taraftan yapay zekâ gelişimdeki kontrolsüz ilerlemenin de getireceğini zararı gözler önüne serer.

 

Karakterler:

Caleb: Tam olarak günün teknolojisinin yarattığı bir karakter. Yazılım işiyle ilgilenen, sosyallikten uzak, stüdyo dairesinde hayatını sürdüren bu güne kadar bir tane bile sevgilisi olmamış bir erkek. Hassas ve kırılgan duygulara sahip.

Nathan: Çocuk yaşta kodlama öğrenmeye başlamış. 13 yaşında bugünkü devasa teknoloji şirketinin temelini atan arama motorunu kodlamış bu konuda dahi denilebilecek bir kişi. İnsandan uzak yaşayan, ilişki kurmamaya çalışan, duygularını terk etmiş, tamamı ile mantığı ile hareket eden bir karakter.

Yapay zekâ Ava: Üretildiği günden beri camı olmayan hücrevâri bir odada yaşamını sürdüren, en büyük hayali trafikte bir kavşakta durup insan kalabalığı izlemek olan bir karakter.

Film Yorumu

Yapay zekâ artık bilim kurgu filmlerinin fantastik konusu olmaktan çıktı. Üretimden, tüketime, birçok endüstride kullanılmaya başlandı. Bu sebeple yapay zekâ gerçekten ortaya çıkar mı diye beklemek anlamını yitirdi çünkü gerçekten orada ve artık var. Bunu hayatın bir gerçeği olarak kabul etmemiz gerekiyor.

Yapay zekâ hakkında sorulan güncel soru ‘’Acaba insan gibi kendine ait bir bilinci olabilir mi?’’ oldu. Bu da beraberinde bazı etik soruları getiriyor. Tıpkı bir insan gibi bilinci ve duyguları olursa bu yapay zekâyı nasıl kapatacağız? Bu bir cinayet olmayacak mı?

Film tam olarak bu sorulara temele alarak ilerliyor. Caleb yapay zekâ Ava ile her konuşmaya başladığında kendinizi Caleb’in yerine koymaktan alıkoyamıyorsunuz. ‘’Ben olsam şimdi ne derdim?’’ ‘’Ona nasıl bir soru sorardım?’’ ‘’Bir robottan etkilenir miydim?’’ gibi sorular ardı ardına diziliyor. Bir film onu izlerken karakterler ile empati kurdurarak sizi hikâyenin içine çekebiliyorsa, benim gözümde, bu onun güzel bir film olduğuna işarettir. Bu yüzden izlemenizi öneririm :)


İncelemenin sahibi: Rana Tangül


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Uzun Hikaye-Mustafa Kutlu" Kitap İncelemesi

Lev Tolstoy'dan Hikâyeler

Serhan Kansu "Sırtımdaki Okyanus" Kitap İncelemesi